Sain tämän kirjan arvostelukappaleena kirjailijalta. Kirja on julkaistu BoD:in kautta kuten tämän kirjailijan esikoiskirjakin "Hyppy tuntemattomaan". 

 

Kirjan alussa Matias valottaa omaa elämäntarinaansa ja suhdettaan riippuvuuksiin. Hän kertoo, että oli aloittanut nuuskan käytön jo 13-vuotiaana, jonka jälkeen kuvioihin oli tullut pelaaminen. "Noin kaksikymppisenä olin kiinni pelaamisessa ja alkoholissa, mutta enemmän pelaamisessa. Olen jotenkin sen avulla päässyt pakoon elämääni. Alkoholin avulla unohdin masennuksen, joka tuli pelaamisesta" 
 

Hän kuvaa hyvin sitä kehää, joka on riippuvuudesta toiseen siirtymistä. Hän kuvaa hyvin myös riippuvaisen kekseliäisyyttä, kun kyse on riippuvuuden jatkamisesta. Hän kertoo myös siitä, kuinka riippuvainen ihminen haluaa aina vaan enemmän sitä, mikä riippuvuuden aiheuttaa. Hänen omakohtainen kokemuksensa ja kuvauksensa siitä, kuinka riippuvuus voi viedä ihmisen lopulta sietokykynsä rajamaille, on rankkaa luettavaa:

"Oli pakko mennä kylmään autoon istumaan ja miettimään, mitä nyt. Istuin autossa ja mietin, tässäkö Päiväniemen elämä nyt oli. Kotiin en halunnut palata. Tai oikeasti halusin, mutta en halunnut tavata läheisiäni ja kohdata sitä mitä olin heille aiheuttanut. Muistan kun katsoin rekkoja, jotka tulivat vastaan. Olin jo aikeissa käynnistää autoni ja ajaa niitä päin. Ahdistus kaikesta tapahtuneesta oli kauhea, eikä millään oikeastaan ollut enää väliä. BMW oli vaihtunut Ford Escortiin ja kaikki rahat olivat menneet. Olin epäonnistunut isänä ja puolisona. Olin epäonnistunut yrittäjänä. Silloin tuntui, että kaikki elämässä oli menetetty. Mikään ei enää tuntunut miltään. Miksi jatkaisin kärsimystä enempää?"

Erona Matiakseen avopuolisoni on samankaltaisessa tilanteessa käynnistänyt auton ja ajanut rekkaa päin. Hänkin selvisi. 

"Vuonna 2014 yritin itsemurhaa oikeasti, koska en jaksanut enää itseni kanssa. Join todella vahvat kännit ja hyppäsin omakotitalomme toisen kerroksen parvekkeelta. Pääni oli lähellä osua terassiin. Selvisin hengissä, mutta jouduin suljetulle osastolle.".

Kirjaan on koottu todella paljon sekä riippuvaisten itsensä että riippuvaisten läheisten kokemuksia riippuvuudesta. Kokemukset ovat karua luettavaa, ja niistä saa monipuolisen kuvan siitä, mitä riippuvuus on. Parhaimmillaan siitä selviää päivä kerrallaan. Joka päivä pitää päättää uudestaan, ettei anna riippuvuuden viedä.

"Riippuvuudet voidaan jakaa kehollisiin tai henkisiin (fyysisiin tai psyykkisiin) riippuvuuksiin. Riippuvuus liittyy usein mielihyvän tunteeseen, jolloin ihminen saa siitä jotain. Yleensä riippuvainen näkee sen positiivisena ja läheiset negatiivisena. Jotain hyvää riippuvuus antaa ihmiselle, koska hän jatkaa, vaikka tiedostaa alitajuisesti sen seuraukset. Ehkä hän ei näe kaikkea pahaa, mitä se aiheuttaa pahimmillaan, koska riippuvuus vie ihmistä. Ihmisestä tulee sokea omalle toiminnalleen."

Kirjassa on erittäin hyviä huomioita riippuvuuksista. Todellisia näistä huomioista tekevät kirjaan kerätyt kokemukset. Siksi itse henkilökohtaisesti ihmettelenkin, minkä takia suomalaisessa yhteiskunnassa riippuvuuksia ei edelleenkään pidetä sairauksina. Tai no, aineeseen liittyviä riippuvuuksia (kuten huumeet ja alkoholi) pidetään, mutta aineettomaan (kuten pelaaminen) liittyviä riippuvuuksia on vasta viime aikoina alettu pitää samanlaisina sairauksina kuin esimerkiksi alkoholismi. Niihin on myös vasta viime aikoina alettu etsiä samankaltaisia hoitomuotoja kuin kehollisiin riippuvuuksiin. Sivustakatsojan on helppo todeta, että miksi riippuvainen ihminen ei tee mitään riippuvuudelleen, eihän se ole kuin lopettaa. Tällaiset toteajat voisivat aivan itse kokeilla, miten vaikeaa voi olla lopettaa, kun kokee jo muutenkin olevansa elämänsä umpikujassa. Se ei useinkaan ole suomalaisessa yhteiskunnassa arvostetusta "omasta tahdosta ja sitkeydestä" kiinni. 

"Tiedän kokemuksesta, ettei edes riippuvainen itse osaa arvostaa itseään. Hän näkee itsensä epäonnistujana elämässä. Hän vertaa itseään usein muihin ihmisiin, miten he ovat onnistuneet. Kun itse on tällainen luuseri ja epäonnistuja, et voi koskaan tietää, mitä taistelua silmissäsi oleva onnistuja käy itsensä tai läheistensä kanssa. Siksi vertailu toisen elämään on turhaa. Tiedän kokemuksesta, kuinka helppoa on pitää kulisseja yllä, vaikka pinnan alla kuohuu". 

Mikäli kaipaat kokemuspohjaista tietoa riippuvuuksista ja niiden kanssa taistelemisesta, lue tämä kirja. Tutustu siihen, miten monin tavoin riippuvuus voi ihmisen elämään vaikuttaa. Riippuvuuksia on monenlaisia ja niiden kokijoita on yhtä monta kuin erilaisia riippuvuuksiakin. Lähestulkoon kaikesta voi tulla riippuvaiseksi. 

Loppuun haluaisin vielä lisätä Matiaksen 12 ohjetta riippuvaiselle:

"1. Hyväksy itsesi. 2. Kohtaa ne demonit. 3. Pyydä sitä apua. 4. Ole valmis ottamaan apu vastaan. 5. Avaa itsesi. 6. Anna itsellesi anteeksi. 7. Pyydä läheisiltä anteeksi. 8. Rakasta itseäsi. 9. Anna itsellesi aikaa. 10. Luota itseesi. 11. Hyväksy menneisyys. 12. Muista että olet arvokas."