Sain luettua räppäri 50Centin (Curtis James Jackson III) elämäkerran Get rich or die tryin'. Kirjallisesti kyse ei ole mistään riemuvoitosta, kuten ei useinkaan elämäkerroissa. 

Kirja ei sinänsä tarjonnut yllätyksiä, vaikken 50Centin elämästä juuri tätä ennen tiennytkään. Jokusen biisin olen kuullut Youtubesta tai radiosta, mutta siinäpä se sitten olikin. 

Räppäri 50Cent on lähtöisin "ghetosta" kuten monet muutkin räppärit. Osan omaisuuttaan hän tienasi ennen musiikillista uraansa myymällä huumeita jo melko nuoresta lähtien. Mallia siihen hän oli saanut omalta äidiltään, joka lopulta tapettiin huumevelkojen takia- tämä tosin selvisi hänelle vasta huomattavasti myöhemmin hänen jäätyään kiinni diilaamisesta isovanhemmilleen. Hänen äitinsä ei ollut mukana hänen elämässään juurikaan, mutta hän kirjassa muistelee äitiään lämmöllä- harvoihin tapaamiskertoihin liittyi aina jotain positiivista. 

Huumeet, aseet ja väkivalta- siinä tämän kirjan pyhä kolminaisuus. Kaikennäkevänä silmänä tuon kolminaisuuden yllä näkyy raha. Sitä pitää olla ja mielellään paljon, koska muunlaista mallia nuorella Curtisilla ei ole ollut kuin se, että raha tekee autuaaksi ja sen avulla saavuttaa asioita. 50cent on lopulta omien kulmiensa huumebisneksen huipulla, eikä sitä katsota hyvällä, joten vihamiehiäkin löytyy. Vihamiehistä kertoo se, että kirjan loppupuolella häntä ammutaan naamaan 9 kertaa väijytyksen seurauksena. Kirjassa hän manaileekin sitä, ettei ollut talosta ulosastuessaan tarpeeksi valppaana ympäristönsä suhteen, mutta jälkikäteen hän kertoo että merkit väijytyksestä olivat ilmassa. Vankilakaan ei jää hänelle tuntemattomaksi, mikä ei sekään itsessään yllätä. Useampaan otteeseen kirjan aikana hän nousee takaisin diilereiden kärkikastiin, oltuaan ensin jonkin aikaa poissa- milloin vankilassa, milloin huumevieroitusohjelmassa. Hän itse oli kuitenkin vain diileri, eikä käyttäjä. 

Musiikki pelastaa hänet lopulta kadulta ja huumekauppiaan uralta, ja hän itse sanookin kirjassaan tekevänsä sanoitukset biiseihinsä suoraan kadulta, erotuksena toisiin räppäreihin. Muutaman biisin kuunneltuani en ainakaan tästä olisi viime aikojen julkaistujen biisien perusteella niinkään varma- alkuaikojen tuotannosta löytyy enemmänkin "katuviisautta". 

Noin yleisesti ottaen kirjallisesti ajateltuna kyseessä oli helposti luettavaa kirjallisuutta, ja kirja olikin melko nopeasti luettu suurehkosta sivumäärästä huolimatta. Kirja oli myöskin mielenkiintoinen, koska se kertoo täysin omasta todellisuudestani poikkeavasta todellisuudesta. Jos tätä jollain tavalla lähtisi tähtiasteikolla 1-5 arvioimaan, antaisin kolme tähteä viidestä.